Πληροφορίες για την Ένωση

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πως θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το Νοέμβριο

Δυσάρεστη έκπληξη για δεκάδες υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, οι οποίοι θα δουν μειωμένα κατά 7-25%, τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας που θα λάβουν στις 13 Νοεμβρίου.

Στις 27 Οκτωβρίου οι υπάλληλοι θα προπληρωθούν για το πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου με το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά στα μέσα Νοεμβρίου, λαμβάνοντας το εκκαθαριστικό για το δεύτερο 15θήμερο, θα δουν αρκετά μειωμένες τις αποδοχές τους, καθώς σε αυτές θα συνυπολογιστούν και οι περικοπές του πρώτου 15θημέρου, μιας και το νέο μισθολόγιο εφαρμόζεται από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το ανώτατο όριο μείωσης των αποδοχών για τους υπαλλήλους καθορίστηκε στο 25% αντί 30%. Εάν οι περικοπές που προκύπτουν με το νέο μισθολόγιο είναι μεγαλύτερες, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα στα δύο επόμενα χρόνια. Έτσι, υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών, με 14 χρόνια προϋπηρεσίας, που σήμερα έχει μικτές αποδοχές 1.946 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο θα λάβει 1.085. Καθώς η μείωση υπερβαίνει το 25%, θα του αφαιρεθούν από 1ης Νοεμβρίου 216 ευρώ τον μήνα, από 1ης Νοεμβρίου του 2012 άλλα 323 και από 1ης Νοεμβρίου του 2013 άλλα 322, σύνολο απωλειών σε τρία χρόνια 861 ευρώ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες με το νέο μισθολόγιο θα έχουν οι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πτυχιούχοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που ελάμβαναν σε ορισμένα υπουργεία, υψηλά επιδόματα. Αντίθετα μερικές δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι, θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται.

Περικοπές στις μηνιαίες απολαβές τους θα δουν και περίπου 70.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς οι μέσες αποδοχές του προσωπικού τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.900 ευρώ.

Λιγότερες απώλειες, από 10%-17%, απ' ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί, θα έχουν οι εργαζόμενοι σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές τους δεν μπορούν να υπερβούν το 35%, λαμβάνοντας υπόψιν τις περικοπές που τους έγιναν ήδη.

Πηγή: MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου