Πληροφορίες για την Ένωση

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Στους δρόμους πάνω από 500 Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης

Η Ενωση Αποφοίτων Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κάλεσε σε κινητοποίηση καταγγέλλοντας τη μη αξιοκρατική αξιολόγηση από τα "διορισμένα" υπηρεσιακά συμβούλια, τις χαμηλές αμοιβές που θεσμοθετούνται με το νέο μισθολόγιο και την εφαρμογή της εφεδρείας

Στους δρόμους και οι συνεργάτες των υπουργών!
Προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης, γενικοί διευθυντές υπουργείων, μέχρι και σύμβουλοι υπουργών βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα και στην εργασιακή εφεδρεία. Στην κινητοποίηση στην οποία κάλεσε η Ενωση Αποφοίτων Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ) έξω από τη Βουλή την περασμένη Τρίτη συμμετείχαν περίπου 500 στελέχη του Δημοσίου, διεκδικώντας αξιοκρατική εξέλιξη των υπαλλήλων στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, καλύτερες αμοιβές για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και αναβάθμιση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης η οποία, όπως επισημαίνουν, κινδυνεύει με "λουκέτο".
Οσοι έχουν φοιτήσει στις Εθνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης έχουν περάσει από σκληρές εξετάσεις και η διετής εκπαίδευσή τους επιχορηγείται από κοινοτικά κονδύλια με 50.000 ευρώ ετησίως για κάθε σπουδαστή. Οταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους παραμένουν υποχρεωτικά 10 χρόνια στο Δημόσιο και σε περίπτωση που αποχωρήσουν νωρίτερα οφείλουν να καταβάλουν το ποσό που έχει καταβληθεί για τις σπουδές τους. Προορίζονται για να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση και αρκετοί απόφοιτοι έχουν σημαντικές περγαμηνές σπουδών (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) πριν από την εισαγωγή τους στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Αρκετοί απόφοιτοι στελεχώνουν γραφεία υπουργών, βουλευτών, και κατέχουν θέσεις ευθύνης λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων που διαθέτουν για τη δημόσια διοίκηση. Στους δρόμους τους "έβγαλαν", όπως υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΠ, η μη αξιοκρατική αξιολόγηση από τα "διορισμένα" υπηρεσιακά συμβούλια, οι χαμηλές αμοιβές που θεσμοθετούνται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο και η εφαρμογή της εφεδρείας.
Νέο οργανόγραμμα.
Ιδίως για τον θεσμό της εφεδρείας επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά απόλυση-εφεδρεία μέχρι την αξιοποίηση των δεδομένων της Απογραφής, τη σύνταξη νέων οργανογραμμάτων, προσοντολογίων και καθηκοντολογίων. Ζητούν την άμεση συγκρότηση διυπουργικού κλάδου στελεχών του Δημοσίου που θα αναλάβει την υποστήριξη της διοίκησης. Για το νέο βαθμολόγιο υποστηρίζουν ότι απαξιώνει πλήρως, τόσο υλικά όσο και ηθικά, τα ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που επιλέχθηκαν αξιοκρατικά είτε μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είτε μέσω ΑΣΕΠ, τοποθετώντας τους στον χαμηλότερο δυνατό ιεραρχικό βαθμό. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΠ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση επιλέγει να πάει στην κρίση με τους ''αρεστούς''", που θα επιλέγονται από τα "διορισμένα υπηρεσιακά συμβούλια", και όχι τους "άριστους", και ότι ανοίγει τον δρόμο για κομματικές ή προσωπικές διώξεις υπαλλήλων μέσω της ασαφούς και χωρίς κριτήρια θέσπισης της έννοιας του "κρατικού υπαλλήλου".
Ακόμη και τα... ρετιρέ αγανάκτησαν
και κατέβηκαν στους δρόμους.
Ακόμη και τα... ρετιρέ αγανάκτησαν  και κατέβηκαν στους δρόμους.
Το "παρών" στην κινητοποίηση της ΕΝΑΠ έξω από τη Βουλή έδωσε και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Παπαδημητρόπουλος. Ως απόφοιτος της Σχολής ένωσε τη φωνή του με τους συναδέλφους του. "Στηρίζω τα δίκαια αιτήματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων" επισήμανε στο "Εθνος της Κυριακής". Αντίστοιχα ο Κ. Δημόπουλος, γενικός διευθυντής στο ΥΠΕΚΑ που ήταν στην κινητοποίηση υπογραμμίζει: "Το κράτος έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για την εκπαίδευσή μας και υπηρετούμε το Δημόσιο για να συμβάλουμε στη βελτίωσή του. Είναι κρίμα να χάσει η χώρα αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο. Κάνω έκκληση στους υπουργούς να αντιμετωπίσουν θετικά τα αιτήματα των αποφοίτων".
Μέσα στο πλήθος των συγκεντρωθέντων βρέθηκε και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής, Π. Καρκατσούλης, ο οποίος βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Δημόσιας Διοίκησης ως το καλύτερο στέλεχος δημοσίου τομέα στον κόσμο. Ο κ. Καρκατσούλης, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους αποφοίτους της Σχολής, είχε να συμμετάσχει σε κινητοποίηση από τις 16 Νοεμβρίου 1980, όταν δολοφονήθηκαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου η Σ. Κανελλοπούλου και ο Ι. Κουμής, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του. Υστερα από 31 χρόνια κατέβηκε ξανά στον δρόμο μαζί με τους πρώην φοιτητές του, όπου έξω από τη Βουλή τον περίμενε μια έκπληξη.
«Ο δημόσιος υπάλληλος θα εξαρτάται πλέον από τα υπηρεσιακά συμβούλια», λέει ο πρόεδρος της ΕΝΑΠ, Γιάννης Αλεξάκης.
«Ο δημόσιος υπάλληλος θα εξαρτάται πλέον από τα υπηρεσιακά συμβούλια», λέει ο πρόεδρος της ΕΝΑΠ, Γιάννης Αλεξάκης.
Πρόδρος ΕΝΑΠ
Είμαστε όμηροι των εντολοδόχων του πολιτικού συστήματος
Η ΕΝΑΠ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την αλλαγή του μισθολογίου ? βαθμολογίου που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, προτείνουν τον εξορθολογισμό της κατανομής της μισθολογικής δαπάνης, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα διεθνών και ευρωπαϊκών μελετών και καθιέρωση bonus για τις δημόσιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν συστήματα διοίκησης μέσω στόχων.
«Πιστεύω στα αιτήματα των αποφοίτων της Σχολής. Κυρίως πιστεύω στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην επένδυση που γίνεται στο "ανθρώπινο κεφάλαιο" του ελληνικού δημόσιου τομέα», λέει ο Παναγιώτης Καρκατσούλης (δεξιά), καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. «Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ θα πρέπει να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα», λέει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης (αριστερά), πρώην πρόεδρος ΕΝΑΠ.
«Πιστεύω στα αιτήματα των αποφοίτων της Σχολής. Κυρίως πιστεύω στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην επένδυση που γίνεται στο  ανθρώπινο κεφάλαιο  του ελληνικού δημόσιου τομέα», λέει ο Παναγιώτης Καρκ
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και οι άλλοι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να καταταχθούν στην ανώτερη ιεραρχία (βαθμοί Γ, Β, Α ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους).
Κωδικοποίηση θέσεων
Διεκδικούν να παραμείνει ανοιχτή η σχολή στην ελληνική κοινωνία για να προσελκύει τους καλύτερους από τον ιδιωτικό τομέα και λένε "ναι" στην κινητικότητα των υπαλλήλων αλλά με θεσμικές, συγκεκριμένες εγγυήσεις (αίτηση υπαλλήλου, γεωγραφικά και λειτουργικά κριτήρια).
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΠ Γιάννης Αλεξάκης κωδικοποιεί τις θέσεις των αποφοίτων για το νέο μισθολόγιο ? βαθμολόγιο του Δημοσίου δηλώνοντας στο "Εθνος της Κυριακής": "Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους που ο δημόσιος υπάλληλος θα εξαρτάται απόλυτα για την ιεραρχική και τη μισθολογική του εξέλιξη από τα υπηρεσιακά συμβούλια ? εντολοδόχους του πολιτικού συστήματος, αφού αποτελούνται από διορισμένα μέλη και συνδικαλιστές. Πέραν των εξευτελιστικών πλέον αμοιβών, προδιαγράφεται και η λειτουργική κατάρρευση της κρατικής μηχανής: Οσοι κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ γνωρίζουν βίαιη και αναιτιολόγητη υποβάθμιση και απαξίωση, αντί να επιστρατευτούν σε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του κράτους.
Επιπλέον, επιχειρείται ο εκφυλισμός της ΕΣΔΔΑ, η οποία, όπως το ΑΣΕΠ, αποτελεί θεσμό αξιοκρατίας και περιουσία του ελληνικού λαού, μέσω της αποκοπής της από την κοινωνία, από όπου αντλεί μέσω των πλέον απαιτητικών διαγωνισμών, τους ικανότερους υποψηφίους".

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου