Πληροφορίες για την Ένωση

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑΠ: Μικρός ο Δημόσιος Τομέας της Ελλάδας

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, για το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, εξαπέλυσε και η Ένωση Αποφοίτων (ΕΝΑΠ) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «μεγάλο ψέμα» ότι το Δημόσιο στην Ελλάδα είναι μεγάλο.

Τα μέλη της ΕΝΑΠ τόνισαν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ότι «είναι μύθος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολλοί και η μισθολογική δαπάνη μεγάλη για τις δυνάμεις της χώρας και πρέπει να μειωθεί». Πρόσθεσαν ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία (ΟΟΣΑ, ΕΕ) για την Ελλάδα προκύπτει ότι ο δημόσιος τομέας είναι μικρός ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων του και το μισθολογικό του κόστος. Επίσης, η μέση αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα μέσα ευρωπαϊκά μεγέθη (ICAP, Hay Group Μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο).

Όπως επισήμαναν, τα βασικά ζητούμενα για το δημόσιο τομέα είναι η ορθολογική οργάνωσή του, η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, η κινητοποίηση των εξειδικευμένων και εκπαιδευμένων στελεχών του, ο συντονισμός και η καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, πέραν της μισθολογικής δαπάνης. Για τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης, «η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, οι απολύσεις ή το καθεστώς εφεδρείας, δεν απαντούν στο πρόβλημα. Αντίθετα, το επιτείνουν και το έχουν ήδη επιδεινώσει, λόγω των εξαιρετικά μειωμένων αποδοχών και του κλίματος τρομοκρατίας».

Η ΕΝΑΠ υποστήριξε ότι «το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τόσο χαμηλά αμειβόμενα στελέχη» και χαρακτήρισαν τις κυβερνητικές επιλογές και την επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο βαθμολογίου-μισθολογίου ότι «έρχονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με την κοινή λογική και την αλήθεια των αριθμών». Μάλιστα, προς επίρρωση των απόψεών της, η ΕΝΑΠ έδωσε στοιχεία για το δημόσιο τομέα, που αναφέρουν ότι από το 1994 το 70% των δημοσίων υπαλλήλων είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), ότι σήμερα το 8% κατέχει master και Διδακτορικό, ενώ με το νέο βαθμολόγιο μόνο το 3% θα βρεθεί σε θέσεις ευθύνης.

Συμπερασματικά, η ΕΝΑΠ υποστήριξε ότι με το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο «τα εξειδικευμένα στελέχη απαξιώνονται και περιφρονούνται. Η πεποίθηση ότι προϋπόθεση υπηρεσιακής εξέλιξης είναι η δήλωση υποταγής σε γνωστά δίκτυα, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια ενός επαγγελματία».

Επίσης, τόνισαν ότι «η διοικητική ιεραρχία θα στελεχωθεί από υπαλλήλους, οι οποίοι προσελήφθησαν αποκλειστικά τη δεκαετία του ’80, με εμφανή αρνητικά αποτελέσματα στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου. Δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε στις διαδικασίες και προϋποθέσεις διορισμού που ίσχυαν τότε, ήταν, όμως, μια εποχή προ συστάσεως ΑΣΕΠ, δεν υπήρχε ούτε internet, ούτε καν Η/Υ». Τέλος, ανέφεραν ότι «ο κρατικός υπάλληλος δεν σημαίνει "φύλλο πορείας". Πρέπει να υφίσταται κινητικότητα, αλλά μόνο: α) Με διάγνωση των υπηρεσιακών αναγκών, περιγραφή θέσεων εργασίας, οργανογράμματα, καθηκοντολόγιο κ.λπ. β) εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων, εκτός αν υπάρχει αίτηση του υπαλλήλου και γ) με σεβασμό του δικαιώματος του υπαλλήλου να επιλέγει και να καθορίζει τη σταδιοδρομία του σε συγκεκριμένα αντικείμενα».


Πηγή: aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου