Πληροφορίες για την Ένωση

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη Κινητοποίηση Αποφοίτων-Σπουδαστών και λοιπών Δημοσίων υπαλλήλων


Μεγάλη Κινητοποίηση Αποφοίτων-Σπουδαστών
και λοιπών Δημοσίων υπαλλήλων
που συμμερίζονται το όραμα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση
12.10.2011
Στο χορό των δυναμικών κινητοποιήσεων «μπήκε» η Ένωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ) που αριθμεί 2.000 μέλη, ενόψει της συζήτησης στη βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το νέο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο στο στενό δημόσιο τομέα.
Πάνω από 600 απόφοιτοι, συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη Βουλή για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αυθαίρετη αξιολόγηση των υπαλλήλων από τα υπηρεσιακά συμβούλια, την πλήρη υποβάθμιση της Εθνικής Σχολής και των αποφοίτων της, τις εξευτελιστικές αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως προκύπτει από το νέο βαθμολόγιο, η πλειοψηφία των πενταμελών υπηρεσιακών συμβουλίων επιλέγεται από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων (τρεις διευθυντές) ενώ τα δύο μέλη είναι συνδικαλιστές. Τα συμβούλια αυτά αποτελούν εντολοδόχους του πολιτικού συστήματος χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας. Συνεπώς, από την αξιολόγηση των υπηρεσιακών συμβουλίων θα εξαρτάται η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η οποία θα πραγματοποιείται με κομματικά κριτήρια.
Παράλληλα η ΕΝΑΠ διαφωνεί ριζικά με την κατάταξη των αποφοίτων στο νέο βαθμολόγιο αφού καταλαμβάνουν βαθμούς όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο χωρίς να υπολογίζονται οι σπουδές τους στις Εθνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ηχηρή ήταν η διαμαρτυρία για την πρόθεση της Κυβέρνησης και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, να βάλει "λουκέτο"  στην ΕΣΔΔΑ η οποία αποτελεί επένδυση και περιουσία του ελληνικού λαού και έναν θεσμό που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την διοικητική σύγκλιση. Στα πανώ των αποφοίτων αναγράφονταν τα συνθήματα «Εκεί που κάποτε μετρούσαν τα διδακτορικά τώρα αποφασίζουν τα υπηρεσιακά», «Ανταλλάσονται τίτλοι σπουδών με κομματικές ταυτότητες, πληροφορίες: κκ. Ρέππας, Βενιζέλος» και «Το υπουργείο Διοικητικής αντι-Μεταρρύθμισης προειδοποιεί: η αξιοκρατία βλάπτει σοβαρά το κομματικό κράτος». Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αντιπροσωπεία της ΕΝΑΠ συζήτησε με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και παρέδωσε σχέδιο τροπολογίας για το νέο βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα. το Δ. Συμβούλιο της Ένωσης απέστειλε απιστολή και στον Πρωθυπουργό η οποία ακολουθεί. Η Ένωση Αποφοίτων κλήθηκε στη σημερινή ακρόαση φορέων των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προκειμένου να εκθέσει για το εν συντομία τις απόψεις της, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».

Βλ. σχετικά δημοσιεύματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου