Πληροφορίες για την Ένωση

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβολή για τον Νοέμβριο πήρε το ενιαίο μισθολόγιο

Αλλον ένα μήνα αναβολή πήρε το ενιαίο μισθολόγιο αφού ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε χθες ότι αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε συζητηθεί αρχικώς με την τρόικα, το μισθολόγιο θα ίσχυε από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό όμως διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτό αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σχετικών - επίμαχων - ρυθμίσεων.
Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να καθησυχάσει τους φόβους των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% από αυτούς, παρά το γεγονός ότι η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 20%.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι μπορεί και ένα 10% των δημοσίων υπαλλήλων να ευνοηθεί ελαφρώς με μια αύξηση της τάξεως του 7%. Αυτό σημαίνει ότι όλο το βάρος του μισθολογίου θα επωμιστεί 10%-20% των υπαλλήλων. Δηλαδή, 90.000-180.000 εργαζόμενοι θα υποστούν περικοπές 1,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ετήσιες απώλειες 7.000-14.000 ευρώ για τον καθένα. Πρόκειται κυρίως για τους υπαλλήλους με τα μεγάλα επιδόματα, τα οποία επιχειρήθηκε αρχικώς να μετονομαστούν σε προσωπικές διαφορές, αλλά διαφώνησε η τρόικα με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η κατάργησή τους. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος άφησε χθες να εννοηθεί ότι μέρος της απώλειας θα καλυφθεί ίσως από το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο όμως θα δοθεί κυρίως σε υπηρεσίες των οποίων το αποτέλεσμα μπορεί να αποτιμηθεί άμεσα γιατί συνδέονται με έσοδα και δαπάνες του Δημοσίου ή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό επιτρέπει να αντισταθμιστεί η απώλεια που θα έχουν π.χ. οι εφοριακοί με ένα πριμ, ανάλογα με τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν στο Δημόσιο. Παραμένει όμως ένα κενό για τις υπηρεσίες, των οποίων το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτιμηθεί.
Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η μείωση των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ κατά 20% αντιστοιχεί σε μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 4%. Η μείωση αυτή, σχολίασε, είναι αρκετά σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι προηγήθηκε άλλη μείωση τον περασμένο χρόνο, λόγω των περικοπών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Σημειώνεται ότι η δαπάνη της κεντρικής διοίκησης (χωρίς τις ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.τ.λ.) για μισθούς είναι 11,3 δισ. ευρώ και για συντάξεις είναι 6,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου