Πληροφορίες για την Ένωση

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Μόνιμοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε θέσεις που καλύπτουν συμβασιούχοι

Η μείωση των συμβασιούχων κατά 50% μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ

Σαρωτικές ανακατατάξεις και στον "στενό" δημόσιο τομέα θα επέλθουν με την επέκταση της "εφεδρείας" και στους μόνιμους υπαλλήλους. Ηδη τα υπουργεία προχωρούν στη μείωση των οργανικών μονάδων κατά 30%, η οποία μπορεί να επιφέρει την κατάργηση περίπου 150.000 κενών οργανικών θέσεων. Παράλληλα γίνεται καταγραφή του προσωπικού στον "στενό" δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) προκειμένου να εντοπιστούν οι πλεονάζοντες και οι κενές θέσεις στις οποίες μπορούν άμεσα να μετακινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις" που ισχύει βάσει του Μεσοπρόθεσμου για το 2012, καθώς και ο περιορισμός κατά 10% των 37.000 συμβασιούχων αναμένεται να αναθεωρηθούν.
Σε πολλά υπουργεία υπάρχει η σκέψη να μετακινηθούν μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι που μπορεί να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, σε θέσεις που καλύπτονται σήμερα από συμβασιούχους. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το μόνιμο προσωπικό και θα μειωθούν δραστικά οι θέσεις των συμβασιούχων. Υπολογίζεται ότι η μείωση των συμβασιούχων κατά 50% (18.000 υπάλληλοι) μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του θεσμού του "κρατικού" υπαλλήλου, θα επιφέρει σαρωτικές μετατάξεις μόνιμου προσωπικού ακόμα και εκτός των ορίων του νομού που απασχολείται σήμερα.

Προσλήψεις
Παράλληλα εκτιμάται ότι η αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων θα παραμείνει "1 προς 10", αν δεν αυξηθεί σε "1 προς 15", ενώ κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί με την τρόικα το "πάγωμα" των προσλήψεων για ένα ή δύο χρόνια. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, στην περίπτωση κατάργησης οργανικών θέσεων που καταλαμβάνουν μόνιμοι υπάλληλοι, απολύεται ο υπάλληλος αλλά δημιουργείται μία άλλη λίστα μόνιμων εφέδρων υπαλλήλων.
Οι ίδιες πηγές ανατρέχουν στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που αναφέρει ότι σε περίπτωση που απολυθεί μόνιμος υπάλληλος λόγω κατάργησης οργανικής θέσης, το κράτος οφείλει να προσλάβει πρώτα τον συγκεκριμένο υπάλληλο σε περίπτωση που "χηρέψει" αντίστοιχη θέση.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

Αναξιοκρατικές προσλήψεις από τη ΝΔ
Αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στη ΝΔ, επισήμανε σε ανακοίνωσή του: "Γιατί τρομάζει τη ΝΔ το ενδεχόμενο να ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία όπως πρότεινε η ίδια, σε υπαλλήλους που δεν έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και μιλά για κομματικές διώξεις; Τι έχει να φοβηθεί αν οι προσλήψεις που έκανε ήταν αξιοκρατικές;". Διαπιστώνει επίσης ότι "όλοι οι πολίτες γνωρίζουν: οι προσλήψεις που έκανε η ΝΔ και πολλές χιλιάδες ήταν και αναξιοκρατικές ήταν και επιβάρυναν με δυσβάσταχτο κόστος το Δημόσιο, οδηγώντας μας στη σημερινή κατάσταση".

Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου