Πληροφορίες για την Ένωση

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

"Έπεα Πτερόεντα" (βιβλίο με αναφορές στους απόφοιτους)

Η ΕΝΑΠ προτείνει το νέο βιβλίο της Νίτσας Λουλέ με τίτλο "Έπεα Πτερόεντα" από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Πεδίο.

Βετεράνος της δημοσιογραφίας και ιδιαιτέρως του ελεύθερου πολιτικού ρεπορτάζ, με συνεντεύξεις σε προσωπικότητες που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της παγκόσμιας πολιτικής, και όχι μόνο, σκηνής αλλά και με εκπομπές που γνώριζαν πάντοτε τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, πρώην Βουλευτής και πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων, καταξιωμένη συγγραφέας, Μητέρα, Γιαγιά αλλά και ...Αγωνίστρια της Ζωής!

Η Νίτσα Λουλέ που τιμά με τη φιλία της την Ένωση Αποφοίτων, παρουσίασε την Πέμπτη 10.11.2011 το νέο της βιβλίο με τίτλο "Έπεα Πτερόεντα" το οποίο αποτελεί μια συλλογή των ραδιοφωνικών συνεντεύξεων που πραγματοποίησε, από το 2007 έως το 2010, στο πλαίσιο της κυριακάτικης εκπομπής του ραδιοφώνου της ΝΕΤ "Παρά και Συν". Εντός των ραδιοφωνικών πάνελ της εκπομπής, παρέλασαν δεκάδες καλεσμένοι: "αρχηγοί κομμάτων, πολιτικοί, συνδικαλιστές, καθηγητές Πανεπιστημίων, δάσκαλοι, φοιτητές, οικολόγοι, καλλιτέχνες".... και απόφοιτοι των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η θεματολογία ευρύτατη και όπως η ίδια η Λουλέ παρατηρεί στον πρόλογο του νέου της βιβλίου: "...Εκατόν τριάντα εκφωνήσεις και άλλες τόσες αποφωνήσεις. [...] Επώνυμοι και Ανώνυμοι. Όλοι την ίδια μέρα και ώρα. Όλοι μπροστά στο ίδιο μικρόφωνο με την ελευθερία λόγου και την ευθύνη των όσων κατέθεταν. Συχνά οι τόνοι ανέβαιναν, η κριτική ήταν σκληρή, όχι όμως τόσο σκληρή όσο η πραγματικότητα".

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβαν πρόσωπα του πολιτικού χώρου όπως η Λούκα Κατσέλη, η Λιάνα Καννέλη και η Μαριέττα Γιαννάκου ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Παύλος Τσίμας εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων για το ζήτημα της διαδοχής Πρωθυπουργού. Στο ακροατήριο παρευρίσκοντο εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, οι Βουλευτές κ.κ. Μ. Γλέζος και Δ. Νιάνιας, ο μουσικός κ. Γ. Κατσαρός, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και πολλοί άλλοι...

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της κας Λούκας Κατσέλη, η οποία χρησιμοποίησε διάφορες συνεντεύξεις που αναφέρονται στο βιβλίο για να αποδείξει την προφητική του, μεταξύ άλλων, χροιά... Ιδίως στο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε στους απόφοιτους και πιο συγκεκριμένα στη συνέντευξη που έδωσαν τον Απρίλιο του 2010 ο τότε Πρόεδρος της ΕΝΑΠ Γρηγόρης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καραχάλιος στο "Παρά και Συν".
Ενδεικτικά μεταφέρουμε το απόσπασμα της ομιλίας της η οποία έχει αναρτηθεί αυτούσια στον προσωπικό ιστότοπο της Βουλευτού:
"[...]Τέλος, ποιος από τους ακροατές της  συνέντευξης με τη Νίτσα τον Απρίλη του 2010 με τους δύο πρώην προέδρους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που τους άκουσε  να επισημαίνουν ότι μέχρι τότε  δεν ήξερε κανείς να απαντήσει πόσους δημόσιους υπαλλήλους απασχολεί το Ελληνικό Δημόσιο  (σελ 355), δεν  εντυπωσιάστηκε ευχάριστα όταν έμαθε οτι σε λίγους μήνες ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα.  Το ίδιο και για την  επισήμανση τότε του κου Θεοδωράκη, ενός εξ’αυτών, ότι «πρέπει να μπούμε κάποτε στη λογική όχι του  ενιαίου μισθολογίου αλλά του ενιαίου πλαισίου. Αυτός που έχει τα ίδια προσόντα και κάνει την ίδια δουλειά να αμείβεται το ίδιο. Για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος που όλοι θέλουν να κάνουν μετάταξη στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουν 100-200 ευρώ παραπάνω». Δεν πέρασαν δύο χρόνια και οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σήμερα υλοποιούνται. Με προβλήματα, ναι. Με καθυστερήσεις και αστοχίες, ναι. Αλλά ο δημόσιος λόγος μετουσιώθηκε σε πράξη. Πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν. Προέχει η συνολική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών, η περιγραφή  θέσεων και αρμοδιοτήτων, η ανάπτυξη  αντικειμενικών  συστημάτων αξιολόγησης του έργου των δημοσίων υπαλλήλων και πολλά άλλα. Αλλά αν θέλουμε αγαπητοί φίλοι και φίλες αυτά να γίνουν πρέπει να μπορούμε διατυπώνουμε με παρρησία, συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι θέσεις αυτές να δοκιμάζονται τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στην πράξη.  Νομίζω ότι η σημερινή κρίση, εκτός όλων των άλλων, έχει εξαντλήσει την ανοχή του κόσμου στον ανεύθυνο καταγγελτικό λόγο, στην ατεκμηρίωτη συνομωσιολογία, στην εύκολη αλλά επικίνδυνη μετάθεση ευθυνών στον άλλον, στον τρίτο, εντός ή εκτός των τειχών και πάνω απ’ όλα, και αυτό θα ήθελα να το τονίσω, στην ανεύθυνη και επικίνδυνη των συλλογικών δημοκρατικών μας θεσμών - στο κράτος, στη βουλή, στα κόμματα, στα συνδικάτα, στις στις εργοδοτικές οργανώσεις -  που όλοι μαζί  έχουμε δομήσει, και που ναι, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε, αλλά συντεταγμένα και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Καλούμεθα επομένως σήμερα να τεκμηριώσουμε ένα πειστικό δημόσιο λόγο και να παρέμβουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις του όπου χρειάζεται για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα κινητοποιώντας τα ράθυμα αντανακλαστικά είτε του πολιτικού μας συστήματος είτε της δημόσιας διοίκησης [...]".

Για το ΔΣ της ΕΝΑΠ
Γεώργιος Καραχάλιος

Πηγή: www.enap.gr

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η Αξιοκρατία σε Εφεδρεία

Του Δημήτρη Καστριώτη.
Το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν φέρνει μόνο περικοπές μισθών, αλλά και (πρόσθετες) περικοπές ...λογικής (όπως π.χ. ότι οι προς εφεδρεία επιλέγονται με βάση την ηλικία και εν συνεχεία καταργούνται οι οργανικές θέσεις τους – λες και το πρώτο κριτήριο έχει σχέση με το δεύτερο). Πρέπει, όμως, να του αναγνωρισθεί μία τουλάχιστον ένδειξη συνεπούς τήρησης των πατροπαράδοτων αρχών του νεοελληνικού κράτους – και δη της αποστροφής μας προς την αξιοκρατία.

Το κράτος, θα θυμάστε, ίδρυσε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για να παραγάγει διοικητικά στελέχη υψηλού επιπέδου. Ήταν, ελέχθη, μία προσπάθεια να φτιάξουμε τη δική μας «ΕΝΑ» στα χνάρια της ξακουστής γαλλικής. Στα λόγια όλοι είπαμε μπράβο – ίσως επειδή υπήρχε η πεποίθηση ότι στην πράξη δεν θα συνέβαινε τίποτε. Διότι, βεβαίως, μία αλλαγή αξιοκρατικής κατεύθυνσης τέτοιου τύπου δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφάνταστα ενοχλητική σε μία κοινωνία που συντάσσεται με όσους συμβασιούχους μπαίνουν από το παράθυρο χωρίς ΑΣΕΠ και αξιώνουν να μονιμοποιηθούν εις βάρος των αφελών που περιμένουν προκήρυξη διαγωνισμού ή σε ένα σύστημα που έχει αποδεχθεί ότι οι θέσεις γενικού διευθυντή στο Δημόσιο απονέμονται εξ ορισμού σε κομματικούς.

Η πρώτη ενόχληση κατεγράφη στο διπλωματικό σώμα, όπου αίφνης μετά τη λειτουργία της Σχολής έπαψαν –αναμφιβόλως από κάποιο παράξενο σφάλμα των εξετάσεων- να εισάγονται παιδιά και συγγενείς διπλωματών. Μετά από κάποια γκρίνια, μια τροπολογία αυγουστιάτικης νύχτας έλυσε αυτό το οξύ κοινωνικό ζήτημα. Οι διπλωμάτες ξανάρχισαν να επιλέγονται όπως παλιά. Η ενοχλητική παρενέργεια της Σχολής ήρθη.

Η επόμενη ενόχληση ήρθε στις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, όπου η μοριοδότηση των πτυχιούχων της Σχολής ήταν άκρως ακατανόητη στους υπόλοιπους και κυρίως στα υπηρεσιακά συμβούλια που επιθυμούσαν διακαώς να κρίνουν τους αποφοίτους της σαν να μην την είχαν τελειώσει. Το πόσο δίκιο είχαν (τα συμβούλια) διεφάνη όταν αίφνης απόφοιτοι της Σχολής έγιναν γενικοί διευθυντές επειδή η μοριοδότηση των προσόντων τους δεν άφηνε περιθώρια να παραμερισθούν (δυστυχώς ο νομοθέτης δεν είχε την τόλμη να μοριοδοτεί επισήμως το –αδιαμφισβήτητο ωστόσο- προσόν της κομματικής ένταξης των υπαλλήλων που κρίνονται για προαγωγή).

Με το πολυνομοσχέδιο επέστη, φαίνεται, ο χρόνος να απαλειφθεί και αυτή η αδικία. Η πριμοδότηση των αποφοίτων της Σχολής περιορίζεται, οι απόφοιτοί της δεν θα έχουν ιδιαίτερο προβάδισμα, ενώ παράλληλα λαμβάνεται πρόνοια ο αρμόδιος υπουργός να μπορεί να ...τελειώσει για τα καλά με αυτό το ενοχλητικό σχολείο: εξουσιοδοτείται να αποφασίσει ότι εφεξής η Σχολή θα δέχεται μόνο εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους (ασφαλώς χιλιάδες εξ αυτών θα ...σπεύσουν να σκοτωθούν στο διάβασμα για να αποκτήσουν λίγα μοριάκια), ίσον τέρμα η παραγωγή νέων στελεχών φρέσκων από τις σπουδές τους για την ανανέωση της διοίκησης.

Πολύ σωστά. Όπως λέει –επί άλλου θέματος- το ανέκδοτο, αφού η αξιοκρατία μας ζαλίζει γιατί δεν την κόβουμε;
Ε, την κόβουμε.

Πηγή: Reporter

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Έκδοση Εφαρμοστικών και Ερμηνευτικών Εγκυκλίων

Η ΕΝΑΠ σας προωθεί Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφορικά με την έκδοση Εφαρμοστικών και Ερμηνευτικών Εγκυκλίων για το νόμο «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου»:

Με την ολοκλήρωση της ψήφισης του σχεδίου νόμου «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου», απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής και στο σύνολό του, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εργάζονται πυρετωδώς για την έκδοση των αναγκαίων εφαρμοστικών και ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες:
  • εφαρμοστική εγκύκλιος για το νέο βαθμολόγιο και την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς (άρθ. 4-11 και 28)
  • εγκύκλιος γνωστοποίησης της διάταξης για τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων με κλήρωση (άρθ. 26)
  • ερμηνευτική εγκύκλιος για την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων (άρθ.33 παρ.1α)
  • εγκύκλιος για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (άρθ.33 παρ.1β-γ και παρ.2-9, 10, 12)
  • εγκύκλιος επί του συνόλου των ρυθμίσεων του άρθρου 34 (κατάργηση κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου – εργασιακή εφεδρεία)
  • εγκύκλιος επί του συνόλου του άρθρου 35 (αναδιοργάνωση – ανακατανομή θέσεων) και
  • ερμηνευτική εγκύκλιος για τις συμβάσεις έργου και κατάργηση του άρθρου 14 παρ.1 του Ν 3812/2009 (άρθ.40 παρ.4 και 5).
Μέχρι τέλος του μήνα, αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα για τα κριτήρια κατάταξης του προσωπικού που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (άρθ.34 παρ.1 «7α»), το οποίο ως γνωστόν έχει προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και:
  • Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών με την οποία ρυθμίζονται στοιχεία των διαπιστωτικών πράξεων του άρθρου 33 (θέση σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα – κατάργηση θέσεων – εξαιρέσεις, κ.λπ.) και
  • Υπουργική Απόφαση του οικείου Υπουργού για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αναδιοργάνωσης μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου (άρθ.35 παρ.1).
Μέσα στο Νοέμβριο θα ακολουθήσουν διαπιστωτικές πράξεις, Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Πηγή: ΥΠΔΜΗΔ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πως θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το Νοέμβριο

Δυσάρεστη έκπληξη για δεκάδες υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, οι οποίοι θα δουν μειωμένα κατά 7-25%, τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας που θα λάβουν στις 13 Νοεμβρίου.

Στις 27 Οκτωβρίου οι υπάλληλοι θα προπληρωθούν για το πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου με το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά στα μέσα Νοεμβρίου, λαμβάνοντας το εκκαθαριστικό για το δεύτερο 15θήμερο, θα δουν αρκετά μειωμένες τις αποδοχές τους, καθώς σε αυτές θα συνυπολογιστούν και οι περικοπές του πρώτου 15θημέρου, μιας και το νέο μισθολόγιο εφαρμόζεται από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το ανώτατο όριο μείωσης των αποδοχών για τους υπαλλήλους καθορίστηκε στο 25% αντί 30%. Εάν οι περικοπές που προκύπτουν με το νέο μισθολόγιο είναι μεγαλύτερες, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα στα δύο επόμενα χρόνια. Έτσι, υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών, με 14 χρόνια προϋπηρεσίας, που σήμερα έχει μικτές αποδοχές 1.946 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο θα λάβει 1.085. Καθώς η μείωση υπερβαίνει το 25%, θα του αφαιρεθούν από 1ης Νοεμβρίου 216 ευρώ τον μήνα, από 1ης Νοεμβρίου του 2012 άλλα 323 και από 1ης Νοεμβρίου του 2013 άλλα 322, σύνολο απωλειών σε τρία χρόνια 861 ευρώ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες με το νέο μισθολόγιο θα έχουν οι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πτυχιούχοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που ελάμβαναν σε ορισμένα υπουργεία, υψηλά επιδόματα. Αντίθετα μερικές δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι, θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται.

Περικοπές στις μηνιαίες απολαβές τους θα δουν και περίπου 70.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς οι μέσες αποδοχές του προσωπικού τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.900 ευρώ.

Λιγότερες απώλειες, από 10%-17%, απ' ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί, θα έχουν οι εργαζόμενοι σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές τους δεν μπορούν να υπερβούν το 35%, λαμβάνοντας υπόψιν τις περικοπές που τους έγιναν ήδη.

Πηγή: MEGA

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Κάλεσμα Συμμετοχής στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι


Σας καλούμε να συμμετέχετε στην 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για αύριο Τετάρτη και μεθάυριο Πέμπτη (19 & 20 Οκτωβρίου) ενάντια στην αναξιοκρατία, το κομματικό κράτος και την εξαθλίωση του δημόσιου τομέα και των υπαλλήλων του.



Από το ΔΣ της ΕΝΑΠ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Στους δρόμους πάνω από 500 Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης

Η Ενωση Αποφοίτων Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κάλεσε σε κινητοποίηση καταγγέλλοντας τη μη αξιοκρατική αξιολόγηση από τα "διορισμένα" υπηρεσιακά συμβούλια, τις χαμηλές αμοιβές που θεσμοθετούνται με το νέο μισθολόγιο και την εφαρμογή της εφεδρείας

Στους δρόμους και οι συνεργάτες των υπουργών!
Προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης, γενικοί διευθυντές υπουργείων, μέχρι και σύμβουλοι υπουργών βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα και στην εργασιακή εφεδρεία. Στην κινητοποίηση στην οποία κάλεσε η Ενωση Αποφοίτων Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ) έξω από τη Βουλή την περασμένη Τρίτη συμμετείχαν περίπου 500 στελέχη του Δημοσίου, διεκδικώντας αξιοκρατική εξέλιξη των υπαλλήλων στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, καλύτερες αμοιβές για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και αναβάθμιση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης η οποία, όπως επισημαίνουν, κινδυνεύει με "λουκέτο".
Οσοι έχουν φοιτήσει στις Εθνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης έχουν περάσει από σκληρές εξετάσεις και η διετής εκπαίδευσή τους επιχορηγείται από κοινοτικά κονδύλια με 50.000 ευρώ ετησίως για κάθε σπουδαστή. Οταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους παραμένουν υποχρεωτικά 10 χρόνια στο Δημόσιο και σε περίπτωση που αποχωρήσουν νωρίτερα οφείλουν να καταβάλουν το ποσό που έχει καταβληθεί για τις σπουδές τους. Προορίζονται για να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση και αρκετοί απόφοιτοι έχουν σημαντικές περγαμηνές σπουδών (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) πριν από την εισαγωγή τους στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Αρκετοί απόφοιτοι στελεχώνουν γραφεία υπουργών, βουλευτών, και κατέχουν θέσεις ευθύνης λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων που διαθέτουν για τη δημόσια διοίκηση. Στους δρόμους τους "έβγαλαν", όπως υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΠ, η μη αξιοκρατική αξιολόγηση από τα "διορισμένα" υπηρεσιακά συμβούλια, οι χαμηλές αμοιβές που θεσμοθετούνται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο και η εφαρμογή της εφεδρείας.
Νέο οργανόγραμμα.
Ιδίως για τον θεσμό της εφεδρείας επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά απόλυση-εφεδρεία μέχρι την αξιοποίηση των δεδομένων της Απογραφής, τη σύνταξη νέων οργανογραμμάτων, προσοντολογίων και καθηκοντολογίων. Ζητούν την άμεση συγκρότηση διυπουργικού κλάδου στελεχών του Δημοσίου που θα αναλάβει την υποστήριξη της διοίκησης. Για το νέο βαθμολόγιο υποστηρίζουν ότι απαξιώνει πλήρως, τόσο υλικά όσο και ηθικά, τα ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που επιλέχθηκαν αξιοκρατικά είτε μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είτε μέσω ΑΣΕΠ, τοποθετώντας τους στον χαμηλότερο δυνατό ιεραρχικό βαθμό. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΠ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση επιλέγει να πάει στην κρίση με τους ''αρεστούς''", που θα επιλέγονται από τα "διορισμένα υπηρεσιακά συμβούλια", και όχι τους "άριστους", και ότι ανοίγει τον δρόμο για κομματικές ή προσωπικές διώξεις υπαλλήλων μέσω της ασαφούς και χωρίς κριτήρια θέσπισης της έννοιας του "κρατικού υπαλλήλου".
Ακόμη και τα... ρετιρέ αγανάκτησαν
και κατέβηκαν στους δρόμους.
Ακόμη και τα... ρετιρέ αγανάκτησαν  και κατέβηκαν στους δρόμους.
Το "παρών" στην κινητοποίηση της ΕΝΑΠ έξω από τη Βουλή έδωσε και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Παπαδημητρόπουλος. Ως απόφοιτος της Σχολής ένωσε τη φωνή του με τους συναδέλφους του. "Στηρίζω τα δίκαια αιτήματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων" επισήμανε στο "Εθνος της Κυριακής". Αντίστοιχα ο Κ. Δημόπουλος, γενικός διευθυντής στο ΥΠΕΚΑ που ήταν στην κινητοποίηση υπογραμμίζει: "Το κράτος έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για την εκπαίδευσή μας και υπηρετούμε το Δημόσιο για να συμβάλουμε στη βελτίωσή του. Είναι κρίμα να χάσει η χώρα αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο. Κάνω έκκληση στους υπουργούς να αντιμετωπίσουν θετικά τα αιτήματα των αποφοίτων".
Μέσα στο πλήθος των συγκεντρωθέντων βρέθηκε και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής, Π. Καρκατσούλης, ο οποίος βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Δημόσιας Διοίκησης ως το καλύτερο στέλεχος δημοσίου τομέα στον κόσμο. Ο κ. Καρκατσούλης, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους αποφοίτους της Σχολής, είχε να συμμετάσχει σε κινητοποίηση από τις 16 Νοεμβρίου 1980, όταν δολοφονήθηκαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου η Σ. Κανελλοπούλου και ο Ι. Κουμής, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του. Υστερα από 31 χρόνια κατέβηκε ξανά στον δρόμο μαζί με τους πρώην φοιτητές του, όπου έξω από τη Βουλή τον περίμενε μια έκπληξη.
«Ο δημόσιος υπάλληλος θα εξαρτάται πλέον από τα υπηρεσιακά συμβούλια», λέει ο πρόεδρος της ΕΝΑΠ, Γιάννης Αλεξάκης.
«Ο δημόσιος υπάλληλος θα εξαρτάται πλέον από τα υπηρεσιακά συμβούλια», λέει ο πρόεδρος της ΕΝΑΠ, Γιάννης Αλεξάκης.
Πρόδρος ΕΝΑΠ
Είμαστε όμηροι των εντολοδόχων του πολιτικού συστήματος
Η ΕΝΑΠ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την αλλαγή του μισθολογίου ? βαθμολογίου που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, προτείνουν τον εξορθολογισμό της κατανομής της μισθολογικής δαπάνης, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα διεθνών και ευρωπαϊκών μελετών και καθιέρωση bonus για τις δημόσιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν συστήματα διοίκησης μέσω στόχων.
«Πιστεύω στα αιτήματα των αποφοίτων της Σχολής. Κυρίως πιστεύω στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην επένδυση που γίνεται στο "ανθρώπινο κεφάλαιο" του ελληνικού δημόσιου τομέα», λέει ο Παναγιώτης Καρκατσούλης (δεξιά), καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. «Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ θα πρέπει να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα», λέει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης (αριστερά), πρώην πρόεδρος ΕΝΑΠ.
«Πιστεύω στα αιτήματα των αποφοίτων της Σχολής. Κυρίως πιστεύω στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην επένδυση που γίνεται στο  ανθρώπινο κεφάλαιο  του ελληνικού δημόσιου τομέα», λέει ο Παναγιώτης Καρκ
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και οι άλλοι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να καταταχθούν στην ανώτερη ιεραρχία (βαθμοί Γ, Β, Α ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους).
Κωδικοποίηση θέσεων
Διεκδικούν να παραμείνει ανοιχτή η σχολή στην ελληνική κοινωνία για να προσελκύει τους καλύτερους από τον ιδιωτικό τομέα και λένε "ναι" στην κινητικότητα των υπαλλήλων αλλά με θεσμικές, συγκεκριμένες εγγυήσεις (αίτηση υπαλλήλου, γεωγραφικά και λειτουργικά κριτήρια).
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΠ Γιάννης Αλεξάκης κωδικοποιεί τις θέσεις των αποφοίτων για το νέο μισθολόγιο ? βαθμολόγιο του Δημοσίου δηλώνοντας στο "Εθνος της Κυριακής": "Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους που ο δημόσιος υπάλληλος θα εξαρτάται απόλυτα για την ιεραρχική και τη μισθολογική του εξέλιξη από τα υπηρεσιακά συμβούλια ? εντολοδόχους του πολιτικού συστήματος, αφού αποτελούνται από διορισμένα μέλη και συνδικαλιστές. Πέραν των εξευτελιστικών πλέον αμοιβών, προδιαγράφεται και η λειτουργική κατάρρευση της κρατικής μηχανής: Οσοι κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ γνωρίζουν βίαιη και αναιτιολόγητη υποβάθμιση και απαξίωση, αντί να επιστρατευτούν σε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του κράτους.
Επιπλέον, επιχειρείται ο εκφυλισμός της ΕΣΔΔΑ, η οποία, όπως το ΑΣΕΠ, αποτελεί θεσμό αξιοκρατίας και περιουσία του ελληνικού λαού, μέσω της αποκοπής της από την κοινωνία, από όπου αντλεί μέσω των πλέον απαιτητικών διαγωνισμών, τους ικανότερους υποψηφίους".

Πηγή: Έθνος

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: Αιτία του Προβλήματος ή Μέρος της Λύσης του;

Η ΕΝΑΠ δημοσιεύει άρθρο του συναδέλφου - απόφοιτου της ΙΗ᾽ Σειράς και Αντιπροέδρου της ΕΝΑΠ, Αναστάσιου Σαλτερή,  στην ηλεκτρονική δημοσιογραφική πύλη NewDeal (www.new-deal.gr):

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: Αιτία του Προβλήματος ή Μέρος της Λύσης του;


του ΤΑΣΟΥ ΣΑΛΤΕΡΗ Ένα από τα δομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι  η διαχρονική έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης το 1983 (σήμερα Εθνικής Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ΕΣΔΔΑ) αποσκοπούσε όχι απλώς στην ανανέωση του δυναμικού αλλά και στη δημιουργία μιας διακριτής κατηγορίας στελεχών ταχείας εξέλιξης, ενός σώματος υπαλλήλων που θα διακατεχόταν από το αίσθημα του «ανήκειν» και θα ανέπτυσσε υψηλή επαγγελματική κουλτούρα.

Πράγματι, ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε αντικειμενικά. Ο εξαιρετικών απαιτήσεων, σύνθετος εισαγωγικός διαγωνισμός και η ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που έχει στοιχίσει πάνω από 100 εκ. €, συνέτειναν σε αυτό και μέχρι σήμερα περίπου 2000 στελέχη απόφοιτοι της παραγωγικής αυτής Σχολής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κράτος.

Βεβαίως, η εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, όσο κι αν είναι επιτυχημένος στα κράτη του Δυτικού κόσμου, δεν συνεπάγεται και την αποδοχή του στην Ελλάδα. Η ισοπεδωτική πολλές φορές νοοτροπία και η κουλτούρα χαλαρής ιεραρχίας της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως ο ασφυκτικός έλεγχος του πολιτικού συστήματος στο διοικητικό μηχανισμό, λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην πορεία των αποφοίτων της Σχολής.

Κορυφαία εκδήλωση αυτής της παθογένειας αποτελεί το σχέδιο του νέου βαθμολογίου, μια ομολογία της πλήρους εκχώρησης της ανεξαρτησίας της Διοίκησης. Η απόλυτη εξουσία των εξαρτημένων από την πολιτική ηγεσία υπηρεσιακών συμβουλίων και η πρωτοφανής ιεραρχική υποβάθμιση όσων διορίστηκαν αξιοκρατικά ή επένδυσαν στη γνώση και φυσικά των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ επιφυλάσσει δυσάρεστη έκπληξη για ένα κράτος που μέχρι πριν λίγο καιρό επεδίωκε τη διοικητική σύγκλιση.
Μεθοδεύοντας την απομόνωσή της από την κοινωνία και ουσιαστικά το κλείσιμο της Σχολής, ο νομοθέτης μάλλον εντόπισε σε λάθος σημείο το πρόβλημα του Δημοσίου.

Και όμως. Αυτή την απόλυτα κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε έξυπνες λύσεις και όχι ένα Δημόσιο χαμηλών προσόντων που θα επιτείνει τα προβλήματα. Κανείς δεν έχει ούτε την πολυτέλεια ούτε το δικαίωμα να μην αξιοποιήσει τους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ ώστε να αποδώσουν πολλαπλασιαστικά τους πόρους που επένδυσε ο ελληνικός λαός και τα ευρωπαϊκά Ταμεία. Η Ένωση Αποφοίτων έχει προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις μηδενικού κόστους αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας, πιστεύοντας πως ένα αποτελεσματικό κράτος απαλλαγμένο από τις παθογένειές του είναι αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο Τάσος Σαλτερής είναι απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Υπηρετεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).  Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ενώ σήμερα ολοκληρώνει το πρόγραμμα MSc Public Management στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Πηγή: www.new-deal.gr

Κείμενο 20 Συναδέλφων για το Πολυνομοσχέδιο

Μια ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου από τη ματιά του εργαζόμενου και όχι του απογοητευμένου μελλοντικού στελέχους
Η Κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα ισοπεδώνει θεσμούς και κατακτήσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, διαλύει ό,τι έχει απομείνει σε μισθούς και συντάξεις και βυθίζει την κοινωνία στην ανεργία και τη γενικευμένη φτώχεια.
 Απολύονται εργαζόμενοι από το δημόσιο ακόμη και μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, καταργούνται οργανικές θέσεις, θεσμοθετούνται οι αυθαιρεσίες και οι διώξεις, κουρελιάζεται το Σύνταγμα και διαλύονται δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά.
• Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης: πρώτα απολύονται όσοι εντάσσονται σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, μετά καταργούνται οι κενές οργανικές τους θέσεις και στη συνέχεια οι υπόλοιπες οργανικές θέσεις που «πλεονάζουν», και απολύονται οι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που κατέχουν τις θέσεις.
• Θεσμοθετείται η κινητικότητα του προσωπικού μεταξύ υπουργείων και αποκεντρωμένων υπηρεσιών χωρίς καμία αντικειμενική διαδικασία και κανένα κριτήριο. Με τις διατάξεις αυτές ανοίγει ένας νέος δρόμος για αυθαιρεσίες, κομματικές διώξεις και τακτοποιήσεις ημετέρων.
• Από 1-1-2012 θα έρθει η νέα μεγάλη καταιγίδα απολύσεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού μέσα από την αναδιοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών που θα γίνει από ιδιωτικές εταιρείες με στόχο την κατάργηση κατά 30% των οργανικών μονάδων.
 Κατακρεουργούνται παραπέρα τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο.
• Οι εξευτελιστικοί βασικοί μισθοί,
• Ο περιορισμός των οικογενειακών επιδομάτων
• Η κατάργηση επιδομάτων μεταπτυχιακού, διδακτορικού και ΕΣΔΔΑ,
σε συνδυασμό με τη βάρβαρη φορολογική επίθεση (μείωση αφορολογήτου στα 5.000 €, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, προσθήκη των ασφαλιστικών εισφορών στο φορολογητέο εισόδημα, έκτακτη εισφορά 1%, εισφορές 1 & 2%, χαράτσια ΔΕΗ) δημιουργούν μισθούς που μας εξευτελίζουν όλους.
Παράλληλα η κατάφωρα άδικη κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων (αφού οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν πολύ περισσότερα χρόνια από αυτά που αναλογούν σε κάθε βαθμό) έχουν στόχο τη μισθολογική καθήλωση των υπαλλήλων.
Μεγαλύτερα θύματα είναι οι υπάλληλοι με μικρή προϋπηρεσία και οι υπάλληλοι της ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας. Είναι αποκαλυπτικό ότι οι καθαρές αποδοχές στον νεοδιόριστο στην ΥΕ κατηγορία είναι 450 €.
 Κατακρεουργούνται ακόμη περισσότερο οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.
 Στον ιδιωτικό τομέα (αφορά σίγουρα τις οικογένειες μας και μήπως μελλοντικά κι εμάς τους ίδιους;) καταργούνται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με τη μη επέκταση τους για δύο χρόνια, με την κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης και δρομολογούνται τα σχέδια για κατάργηση του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και τον περιορισμό του στα 550 €.
Εμείς, ως απόφοιτοι ΕΣΔΔΑ θεωρούμε πως κανένας Δημόσιος Υπάλληλος (απόφοιτος και μη) δεν βρίσκεται στο ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ τόσο βαθμολογικά όσο και μισθολογικά και ότι το συντριπτικό ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων (μεταξύ αυτών και οι απόφοιτοι ΕΣΔΔΑ) ΘΑ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΘΕΙ μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία.
Καλούμε τους αποφοίτους ΕΣΔΔΑ να συμμετέχουν σε γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς τους, σε απεργίες, καταλήψεις, πολύμορφες δράσεις αγώνα, μέσα από συλλόγους, σωματεία και επιτροπές αγώνα του δημοσίου τομέα που δρουν στη λογική ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.
Γεωργίου Φώτης
Ζαρταμόπουλος Νίκος
Καζαντζή Ξένια
Καμπουρίδης Στέλιος
Κουμπούρας Γιώργος
Ντέρου Κασσιανή
Ντινιακός Γιάννης
Παπαλεξίου Γιώργος
Παπαδημητράκη Μαρία
Πασβαλίδης Σπύρος
Πέντας Ιωάννης
Ρέκκας Τιμόθεος
Σακελάρης Αντώνης
Σαράκη Άρτεμις
Σγουρού Διονυσία
Συμπερά Νέλλη
Σωτηρίου Καλομοίρα
Τσώτσου Έφη
Χονδρογιάννη Ελένη
Ψαθάς Παναγιώτης

Δημόσιοι Υπάλληλοι, Παγκοσμιοποίηση και Ελληνικές Ελητείες


του Κωνσταντίνου Δ. Γεώρμα

Το προηγούμενο άρθρο μας για το κράτος στην Ελλάδα προκάλεσε μία δημιουργική συζήτηση και αυτό, μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις περί εργασιακής εφεδρείας, μας δίνει το έναυσμα για κάποια περαιτέρω σχόλια.

Εάν κάτι έχουν καταφέρει οι δημοσιογραφικές, κομματικές και ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές ελητείες αυτής της χώρας είναι η διασπορά του αισθήματος του φόβου στους Έλληνες. Όπως σημειώνει ο Μπαόυμαν στο βιβλίο του Ρευστοί καιροί, ο φόβος οδηγεί στην εξατομίκευση, ο φόβος οδηγεί στην αμυντική δράση. Αυτά τα αισθήματα μαζί με την σταδιακή απόσυρση ή περιορισμό της συλλογικής ασφάλειας, που εκπροσωπείται και υλοποιείται από το κράτος, αποστερεί την συλλογική δράση από μεγάλο μέρος από την παρελθούσα ελκυστικότητά της και υπονομεύει τα κοινωνικά θεμέλια της κοινωνικής αλληλεγγύης[1].

Ακριβώς αυτός ήταν και είναι ο στόχος των πολιτικών που εκπορεύονταν από διεθνή κέντρα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κεντρικός στόχος τους ήταν η επίθεση ενάντια στο κράτος (εννοείται το κράτος των «υποτελών», όχι των κυρίαρχων του κόσμου). Σήμερα, στην Ελλάδα, βιώνουμε μία ανευ προηγουμένου προσπάθεια να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές. Κεντρικός πυρήνας όλων αυτών των πολιτικών είναι βέβαια η επίθεση στο δημόσιο τομέα και τα δημόσια αγαθά.

Ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της Ελληνικής ελητείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον κ.Μητσοτάκη, τον κ. Μάνο, δημοσιογράφους όπως οι κ.κ. Παπαδημητρίου, Σπανού,, η κ. Ξαφά, ο Δασκαλόπουλος του ΣΕβ, το ΕΒΕΑ, ο κ. Πελαγίδης, ο κ. Σαχινίδης και ο κ. Λοβέρδος είναι το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα, και κατά συνέπεια οι υπέρογκες δαπάνες του.
Ας δούμε λίγο τι λένε τα στοιχεία επί του θέματος[2].

Δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ

2000
2005
2008
2010
ΕΕ-27
-
-
46,9
50,8
Ευρωζώνη
-
-
47,0
50,5
Ελλάδα
46,7
43,8
49,6
49,6
Πορτογαλία
44,6
47,8
44,6
50,7
Ιταλία
46,9
48,2
48,9
50,6
Γερμανία
48,4
46,7
43,8
46,6
Αυστρία
53,3
49,6
49,2
53,0
Δανία
57,7
52,7
51,9
58,0
Σουηδία
54,1
56,4
51,7
52,7
Γαλλία
52,9
53,9
52,8
56,2
Φιλανδία
48,6
50,7
49,3
54,8

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι οι δημόσιες δαπάνες η Ελλάδα είναι λίγο πολύ στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οπότε αναδύεται το ερώτημα που οφείλεται πραγματικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα. Πιστεύουμε ότι ο παρακάτω πίνακας απαντά, σε μεγάλο βαθμό σε αυτό:

Δημόσιες δαπάνες, φόροι, δημόσια ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε Ελλάδα και ΕΕ-15 (μέσος όρος 1995-2009)

ΕΕ15
Ελλάδα
Διαφορά
1. Δημόσιες δαπάνες/ΑΕΠ
47,8
45,3
-2,5
2. Δημόσια έσοδα/ΑΕΠ
45,5
39,3
-6,2
3. Δημόσιο έλλειμμα/ΑΕΠ
-2,8
-6,0
+3,2
Δημόσιες δαπάνες/ΑΕΠ



4. Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων/ΑΕΠ
10,8
10,9
-
5. Δαπάνες εκπαίδευσης/ΑΕΠ
5,2
2,9
-2,3
6. Δαπάνες υγείας/ΑΕΠ
6,4
4,4
-2,0
7. Δαπάνες κοινωνικής προστασίας/ΑΕΠ
18,8
17,2
-1,6
8. Τόκοι δημοσίου χρέους/ΑΕΠ
3,6
6,6
+3,0
9. Γενικές δαπάνες κυβέρνησης/ΑΕΠ
7,1
10,6
+3,5
10. Άμυνα/ΑΕΠ
1,6
2,6
+1,0
Φόροι/ΑΕΠ



11. Συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση/ΑΕΠ
41,3
34,1
-7,2
12. Φορολογικά έσοδα/ΑΕΠ
27,2
21,2
-6,0
13. Σύνολο (πραγματικών και τεκμαρτών) εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση/ΑΕΠ
14,3
12,9
-1,4
14. Φόροι επί εισοδήματος, πλούτου κ.λπ./ΑΕΠ
13,2
8,0
-5,2
15. Φόροι εισοδήματος/ΑΕΠ
12,3
7,6
-4,7
16. Φόροι προσωπικού εισοδήματος/ΑΕΠ
9,7
4,5
-5,2
17. Φόροι κερδών Α.Ε./ΑΕΠ
2,8
2,9
-
18. Έμμεσοι φόροι/ΑΕΠ
13,7
13,0
-0,7
Πηγή: Θανάσης Μανιάτης, Η δημοσιονομική κρίση και ο κοινωνικός μισθός στην Ελλάδα

Συνεπώς ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ενώ οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται στο μέσο όρο της ΕΕ, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται κατά πολύ. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το 2009, χρονιά που τα δημόσια έσοδα υπολείπονται περίπου κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο των ΕΕ-15.

Ας δούμε τώρα και την συζήτηση αναφορικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά την «απογραφή», προέκυψε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε 499.722, και μαζί με τους ένστολους αγγίζουν τις 668.158. Είναι αυτοί πολλοί ή λίγοι; Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (στοιχεία διαφορετικών ετών ανά χώρα, από το 2006 ως το 2009), η Ελλάδα αναλογικά έχει περισσότερους εργαζομένους σε κρατικούς φορείς από: το Λουξεμβούργο με 11%, την Πορτογαλία, με 13%, τη Γερμανία και την Ιταλία με 14%, την Ισπανία και λιγότερους από: τη Φινλανδία με 26%, την Ολλανδία με 27%, τη Γαλλία με 29%,  τη Δανία με 32%, και τη Σουηδία με 34%.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση, μας λέει η Σάσεν, συνεπάγεται ένα σύνολο πρακτικών που αποσταθεροποιούν εκείνες τις πρακτικές που θεσπίζουν την κυριαρχία του εθνικού κράτους[3]. Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, η τραγωδία που βιώνει ο Ελληνικός λαός είναι η «εξαέρωση» του αυτόνομου ρόλου το κράτους, η λειτουργία του ως ένα μέσο που εκφράζει συμφέροντα πέρα από αυτά των ελίτ. Οι Ελληνικές ελητείες, τα τελευταία τριάντα χρόνια υπονομεύουν συστηματικά τις λειτουργίες του δημόσιου τομέα μέσα από την κομματοκρατία, την καλλιέργεια του ρουσφετιού, την μιζαδόρικη λογική, την υπονόμευση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, την χρήση «συμβούλων» και εταιρειών συμβούλων, έτσι ώστε και μίζες να διασφαλίζουν, και πελατειακούς δεσμούς να δημιουργούν, αλλά και να περιθωριοποιούν δημοσίους υπαλλήλους που διέθεταν επίπεδα ικανοτήτων τα οποία  εν δυνάμει αποτελούν κίνδυνο για όλα τα παραπάνω. Μέσω από αυτές τις στρατηγικές στράφηκαν πλήρως εναντίον της ίδιας της κοινωνίας στην εναγώνια προσπάθειά τους να κρατήσουν την εξουσία τους. Η ταύτισή τους με τα συμφέροντα των φορέων της παγκοσμιοποίησης είναι απόλυτη. Ο κ. Λοβέρδος, με την γνωστή αμετροέπειά του, ήδη στέλνει μηνύματα προς τα νέα αφεντικά του, ότι θα τους είναι ένας πιστός και υπάκουος γενίτσαρος. Έτσι, ενώ από τη μία βολεύει κατά δεκάδες συνεργάτες του και συγγενικά πρόσωπα στο δημόσιο, από την άλλη το κατακεραυνώνει.

Η Ελλάδα σήμερα βιώνει πραγματικότητες που οι χώρες του Τρίτου κόσμου έζησαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν μέσα από τις παρεμβάσεις οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υποστηρίχθηκαν εγχώριες ελίτ οι οποίες στράφηκαν εναντίον των συμφερόντων του εγχώριου πληθυσμού. Από αυτή την άποψη δεν είναι διόλου τυχαία τα χειροκροτήματα προς τον κ. Παπανδρέου από τους βιομηχάνους της Γερμανίας ή οι διθυραμβικοί τόνοι για την «ηγετική του προσωπικότητα» από μέρος του γερμανικού τύπου.

Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σήμερα, όπως τονίζει ο Τζέφρευ Ζάκς[4], «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι νέοι θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. 
Θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητα με το να δημιουργούν σύγχρονες υποδομές και να προωθούν την επιστήμη και τις τεχνολογίες». Επιπλέον, ένας σημαντικός ρόλος των κυβερνήσεων είναι το να θέτουν ρυθμιστικούς κανόνες σε τομείς της παγκόσμιας οικονομίας όπως ο χρηματοοικονομικός και ο περιβαλλοντικός.

Συνεπώς, σήμερα το ζήτημα δεν είναι το εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μόνιμοι, διυπουργικοί ή ότι άλλο. Το κύριο ζήτημα σήμερα, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, είναι να λειτουργήσει το δημόσιο, να παράσχει υπηρεσίες, να διασφαλίσει τα δημόσια αγαθά. Σήμερα, το κύριο πρόβλημα για την κατάντια του δημόσιου είναι πολιτικό, όπως πολιτικό είναι το πρόβλημα της χώρας: πουλημένες ανθελληνικές ελητείες, πασικικής λογικής και πρακτικής, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι αυτό που είπε και η συμβουλευτική εταιρεία του κ. Μπέργκερ: μηδενικό δημόσιο. Όσοι έχουν ακόμα αυταπάτες και περιμένουν από τις υφιστάμενες ελητείες να διαμορφώσουν ένα πραγματικά λειτουργικό δημόσιο, τους ενημερώνουμε ότι το πάρτυ της ιδιωτικοποίησης –και των αντίστοιχων μιζών βέβαια- του δημοσίου έχει ήδη αρχίσει. Σε λίγο η μονιμότητα του δημοσίου δεν θα αποτελεί πλέον θέμα για τον απλό λόγο ότι δεν θα υπάρχει δημόσιο. Ήδη δρομολογούνται εξελίξεις όπως τα φορολογικά να τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, η εκπαίδευση θα είναι ιδιωτική, η κοινωνική ασφάλιση θα παραδοθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, το νερό και το ηλεκτρικό θα είναι ιδιωτικοποιημένα, ενώ για την πρόνοια θα υπάρχουν τα ΜΚΟ! 



[1] Ζίγκμουντ Μπάουμαν, Ρευστοί καιροί. Η ζωή στην εποχή της αβεβαιότητας, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα, 2009.
[2] Τα περισσότερα στοιχεία είναι από επεξεργασία του κ. Θανάση Μανιάτη στο Θανάσης Μανιάτης, «Η δημοσιονομική κρίση και ο κοινωνικός μισθός στην Ελλάδα», παρουσίαση στην ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος Κοινωνική πολιτική και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης, Αθήνα, 13 Μαΐου 2011. Επιπλέον στοιχεία από το European Commission, Public finances in EMU, 2011.
[3] Σάσκια Σάσεν, Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα, 2011, σελ. 115.
[4] Jeffrey Sachs, Η τελευταία ευκαιρία της μεσαίας τάξης, Euro2day, 5.10.2011.